Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Παρακολουθείστε πώς λειτουργεί ένας παραδοσιακός νερόμυλος:

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΣΤΟ ΚΠΕ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας επισκέφτηκε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας. Η παιδαγωγική ομάδα του ΚΠΕ ενημέρωσε τους μαθητές για τη μετατροπή της Ελευσίνας από αγροτική περιοχή σε  βιομηχανική πόλη. Ακολούθησε περιήγηση των μαθητών στην πόλη της Ελευσίνας, συνοδεία των μελών του ΚΠΕ. Ευχαριστούμε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας για την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του παρελθόντος και του παρόντος της πόλης.











Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΣ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τον σχολικό εκφοβισμό οι μαθητές του σχολείου μας ενημερώθηκαν για την ενδοσχολική βία αλλά και τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό από την καθηγήτρια Πληροφορικής Μαστορίδου Κατερίνα. 

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ Γ1 ΚΑΙ Γ2 ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

Με αφορμή το ποίημα Στα 200 π.Χ.  οι μαθητές του Γ1 και του Γ2 αναζήτησαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του  μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή και ασχολήθηκαν διεξοδικά με τα χρονικά επίπεδα του ποιήματος, γνωρίζοντας καλύτερα τόσο την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου όσο και τα χρόνια που ακολούθησαν μετά τον θάνατό του. 

Οδύσσεια Α΄ γυμνασίου

Τι είναι η χλαμύδα και τι ο χιτώνας;  Ποια ήταν η σχέση των γυναικών στην Οδύσσεια με τα ενδύματα;  Αναλαμβάνουν να μας κατοτοπίσουν οι μαθητές του Α1 και Α2 του σχολείου μας. Ακολουθούν μερικές από τις εργασίες τους. 


\ from gymnavlon

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

          Η ζωή του ανθρώπου, ιδιαίτερα του πολίτη των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, είναι συνυφασμένη με την κατανάλωση ενέργειας. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί τη ζωή του χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, μεταφορικά μέσα; Χάρη στους φυσικούς πόρους που μετασχηματίζονται σε ενέργεια, ο άνθρωπος επιβιώνει, δημιουργεί, εξελίσσεται. Ορισμένοι όμως από αυτούς τους πόρους δεν είναι ανεξάντλητοι και επιπλέον ευθύνονται για πληθώρα σοβαρότατων περιβαλλοντικών προβλημάτων. Όσο περνούν λοιπόν τα χρόνια, το ενεργειακό ζήτημα αναδεικνύεται ως μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις των σύγχρονων κοινωνιών. Για την αντιμετώπισή του απαιτείται η στροφή σε μορφές ενέργειας περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον αλλά, κυρίως, η επανεξέταση των προτύπων ζωής και των συνήθειών μας. Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας με μεγάλη ευαισθησία αποφάσισε το τρέχον σχολικό έτος να ασχοληθεί με τις Ανανεώσιμες Μορφές Ενέργειας. Ελπίζουμε το πόνημα που κρατάτε στα χέρια σας να σας ικανοποιήσει.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές από τη Γ΄τάξη:


  1. Γκίνη Αικατερίνη
  2. Γκιόκας Χρήστος
  3. Ελευθερίου Σταματία
  4. Καλογιάννης Νικόλαος
  5. Καρατζά Μελπομένη
  6. Καρλής Δημήτριος
  7. Καρλής Χαράλαμπος
  8. Κοντομηνάς Λάμπρος
  9. Κορίτα Αντριάνα
  10. Κόσσυφα Φιλοθέη
  11. Κόττη Αντωνία
  12. Μανή Αγγελική
  13. Μπρεγκανάκου Ανίσα
  14. Παναγιώτου Γεώργιος
  15. Παππά Ελένη
  16. Σαμαρά Δήμητρα
  17. Τζόκας Ιωάννης
  18. Τσαγκάς Διονύσιος – Αριστείδης
  19. Τσαούσης Χαράλαμπος
Υπεύθυνη καθηγήτρια: Ελένη Κάραλη, ΠΕ06
            

ΕΦΗΒΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ... ΜΕ ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ

Οι κίνδυνοι που κρύβονται πίσω από κάθε ελκυστική διατροφική επιλογή μας είναι πολλοί και δυστυχώς, όλο και αυξανόμενης σοβαρότητας.

  Βασικοί στόχοι κάθε προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα τις διατροφικές συνήθειες, είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών και μαθητριών στα θέματα υγιεινής διατροφής και η ενημέρωσή τους για τις καλές και κακές διατροφικές επιλογές που μπορούν να λαμβάνουν στη διάρκεια της ζωής τους. Επίσης, στόχοι κάθε προγράμματος είναι η καλλιέργεια ερευνητικής διάθεσης και η ανάπτυξη αυτενέργειας και συνεργατικότητας από τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, στοιχεία που θα αποδειχτούν πολύτιμα στο υπόλοιπο της ζωής τους.
Προκειμένου να επιτευχθούν όλοι οι παραπάνω στόχοι, τα παιδιά:
· συμμετείχαν στην επιλογή του θέματος και των επιμέρους ενοτήτων με τις οποίες ασχοληθήκαμε,
· συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αφορούσαν στις διατροφικές επιλογές τους και στις απόψεις  τους σε θέματα διατροφής, έβγαλαν τα αποτελέσματα της έρευνας,
· χωρίστηκαν σε ομάδες και διερεύνησαν συνεργατικά τα περισσότερα θέματα για τα οποία :
· συγκέντρωσαν, μελέτησαν και αξιολόγησαν  υλικό.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Υπεύθυνη Προγράμματος/
Συντάκτης Εντύπου:  Τσινίδου Φωτεινή καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής

Μαθητές/Μαθήτριες


1. ΑΓΓΕΛΕΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ         Β1               
2. ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑ ΕΛΕΝΗ           Β1
3. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΝΙΚΗ                 Β1
4. ΓΟΥΝΑΡΗ ΗΛΙΑΝΑ                Β1
5. ΓΟΥΡΝΙΕΖΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Β1
6. ΖΗΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ                     Β1
7. ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ    Β1
8. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΑΘΗΝΑ           Β1
9. ΚΑΡΤΕΛΙΑ ΕΛΕΝΗ                  Β1
10.ΚΑΡΥΣΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    Β1
11.ΚΟΤΣΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ        Β1
12.ΚΟΤΤΗ ΑΡΤΕΜΙΣ                  Β1
13.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ ΣΩΤΗΡΙ Α  Β2
14.ΜΑΚΡΥΝΙΚΟΛΑ ΕΛΕ           Β2
15.ΜΟΥΝΤΡΙΧΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  Β2
16.ΠΑΛΛΗ ΜΑΡΙΑ                       Β2
17.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΖΩΗ               Β2
18.ΠΑΠΠΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ               Β2
19.ΡΑΠΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ             Β2
20.ΣΚΟΥΡΛΗ ΝΙΚΗ                      Β2
21.ΣΤΑΜΕΛΟΥ ΕΛΠΙΔΑ              Β2
22.ΤΟΓΙΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΑ         Β2
23.ΤΣΑΝΤΖΑΛΟΥ ΕΙΡΗΝΗ          Β2
24.ΤΣΩΝΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ                  Β2


ΕΡΕΥΝΑ
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες εκλήθησαν να
απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Στόχος των
ερωτήσεων ήταν να προκύψουν συμπεράσματα σχετικά με:
Ø τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών/τριών και των οικογενειών τους,
Ø τις αντιλήψεις των γονέων των μαθητών για την υγιεινή διατροφή, καθώς και
Ø τη φυσική δραστηριότητα των μαθητών και μαθητριών.

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Στην εποχή μας η υπόθεση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κοινωνικά, αναπτυξιακά και εν τέλει πολιτικά προβλήματα. Ζώντας σε έναν κόσμο που γνωρίζει συνταρακτικές αλλαγές, που οι φυσικοί πόροι εξαντλούνται και το περιβάλλον απειλείται από την απερισκεψία του ανθρώπου, χρειαζόμαστε αναθεώρηση του τρόπου ζωής και σκέψης μας.
H επαφή μας με την παράδοσή μας έχει τεράστια σημασία, γιατί αποτελεί τη βάση της δημιουργίας του λαού μας· νουθετεί και ομορφαίνει τη ζωή μας με την ανεξάντλητη ομορφιά και πρωτοτυπία της· είναι η εθνική μας φορεσιά, η ίδια η ψυχή και η καρδιά του λαού μας· είναι η ιστορική γνώση, η πείρα από το παρελθόν που αποκαλύπτει τον τρόπο σκέψης και την ιδιοσυγκρασία παλαιότερων γενεών· εξασφαλίζει την ιστορική συνέχεια και είναι ο θεματοφύλακας της ιδιαιτερότητας του λαού μας.
Παράδοση και πρόοδος δεν αποτελούν ζεύγος αντίθετων εννοιών. Δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν γιατί, όπως λέει ο Σεφέρης: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν, σβήνει κανείς και ένα αντίστοιχο από το μέλλον».

Σκοπός του προγράμματος ήταν αρχικά οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα και στη συνέχεια να γνωρίσουν την σχέση των ανθρώπων με τη φύση στο παρελθόν κυρίως μέσα από την τέχνη και το δημοτικό τραγούδι. Το ελληνικό δημοτικό τραγούδι αποτελεί ένα ιδιαίτερο κλάδο μέσα στη νεοελληνική ποίηση, εξαιρετικά πλούσιο όπου το φυσικό περιβάλλον εμφανίζεται επανειλημμένα. Η επαφή με τη φυσιολατρία που εμπεριέχεται στη δημοτική μουσική μας παράδοση  διαμορφώνει μια θετική περιβαλλοντική συνείδηση και ευαισθητοποιεί για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με σκοπό την  ανάδειξη του ενδιαφέροντος των μελών της ομάδας για τις ιδιαιτερότητες του παραδοσιακού τρόπου ζωής που είχε ως βάση την αυτάρκεια και δεν επιβάρυνε το φυσικό περιβάλλον. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές και μαθήτριες θα οδηγηθούν στο ζητούμενο του αειφόρου τρόπου ζωής.
Θέματα που μας απασχόλησαν έχουν σχέση με τους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισης των φυσικών πόρων, με τους παραδοσιακούς τρόπους εκδήλωσης των κοινωνικών σχέσεων και με τους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης της τέχνης.


Μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα:
Αργύρη Μαρία
Πάλλη Ζωή
Σαμαρά Παναγιώτα
Μάστορη Μαρία
Φροσύνη Μαρία
 Κόττη Αφροδίτη
Κεράτσα Αικατερίνη
 Γκούμα Βσιλική 
Μάγκου Ελένη
Κότσαρη Γεωργία
Παπαθανασίου Ελένη
Ταφάνι Συλβάνα
Χοτζαλάρι Αρμονέλα
Παναγιώτου Βασιλική
Ντάϊκο Ίλτνα
Ταπεινού Εμμανουέλα
Ταπεινού Αναστασία
Κοζέλη Σελέστε
Τσαούση Αγγελική
Κοτρόζου Mαρία
Ντούρα θεοδοσία
Αντωνίου Παναγιώτα
Αγγελέτου Χριστίνα
Πάλλη Μαρία
Κάλφα Αικατερίνη
Γουρνιεζάκη Ευαγγελία
Κόττη Άρτεμη
Ζησίου Ιωάννα
Κότσαρης Νικόλαος
Θεοδώρου Αναστάσιος
Λάμπρου Καλλιόπη
Βαρδακώστα Ελένη
Ρουμελιώτη Δήμητρα
Υπεύθυνη προγράμματος: Τσινίδου Φωτεινή ΠΕ 11



ΝΕΡΟ. Μια από τις πιο σημαντικές ουσίες στη γη. Κι όμως, δεν μας έχει αποκαλύψει ακόμα όλα τα μυστικά του. Η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου μας, που αποτελείται από 26 παιδιά και των τριών τάξεων, επέλεξε το πολύτιμο αυτό αγαθό ως αντικείμενο του φετινού προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με το χωριό από το οποίο είναι προκειμένου να έχουν καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους. Συναντιόμασταν μια φορά τη βδομάδα μετά το τέλος των μαθημάτων μας και συζητούσαμε την πορεία των εργασιών και προγραμματίζαμε τις επισκέψεις μας και την περαιτέρω εργασία μας. Με τις οδηγίες και τις υποδείξεις μου ψάξαμε σε βιβλιοθήκες, υπολογιστές, εφημερίδες και περιοδικά για να συγκεντρώσουμε υλικό για το έντυπο που κρατάτε τώρα στα χέρια σας. Ετοιμάσαμε ένα ερωτηματολόγιο και κάναμε μια έρευνα σε μαθητές του σχολείου μας σχετικά με τις συνήθειές τους ως προς την κατανάλωση του νερού. Επισκεφθήκαμε το ΚΠΕ Δραπετσώνας όπου παρακολουθήσαμε σχετικό με το νερό πρόγραμμα. Μα πάνω απ’ όλα ευαισθητοποιηθήκαμε, δραστηριοποιηθήκαμε και κατανοήσαμε ότι το περιβάλλον αφορά όλους μας και πρέπει όλοι μας να ενεργούμε για την προστασία και την περιφρούρησή του.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Ελένη Κάραλη, ΠΕ06

ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


 

Από την Α΄ τάξη
Γιαννακού Νικολία
Γούναρη Ηλιάνα
Ζησίου Ιωάννα
Καραγιάννη Αθηνά
Κότσαρης Νικόλαος
Κόττη Άρτεμις


Από τη Β΄ τάξη
Κόσσυφα Φιλοθέη
Παππά Ελένη
Ρήγα Αρετή
Τρακοσιάρη Παναγιώτα



Από την Γ΄ τάξη
Γεωργίου Κωνσταντίνα
Γκύλι Οριάνα
Γούναρης Παναγιώτης
Καραμπέτσου Χριστίνα
Καράπα Παρασκευή
Καρυστινός Χαράλαμπος
Κωνσταντίνου Δήμητρα
Μανή Γεωργία
Μουρτίκας Δημήτρης
Μπέλλου Ιωάννα
Μπιλτσάρι Άννα
Παναγιώτου Παναγιώτης
Σταμέλου Μαρία
Τσιμπουκέλλη Μαρία
Τσιργιώτη Χαραλαμπία
Φούντης Αντώνιος